23 d’abril. Dia del Llibre

Recopilació de recursos d'animació lectora

|

Descripció

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Burjassot, i a través de l’equip de la Biblioteca Pública Municipal, es continua treballant a reforçar la nostra presència digital per a continuar prestant un servei cultural i social als nostres ciutadans i ciutadanes. Continuem oferint-vos recursos d’animació a la lectura gratuïts: narradors que ens ofereixen contes d’allò més suggeridors i variats, enllaços a editorials, revistes, canals de TV que ens cedeixen gratuïtament molt material bibliogràfic. El dia en què van morir Miguel de Cervantes, William Shakespeare, i el del naixement o mort d’altres il·lustres escriptors com l’Inca Garcilaso de la Vega, un 23 d’abril, és el dia que la Unesco va establir, com a data simbòlica de commemoració per a fomentar la lectura. Aquesta festa de la literatura, el Dia Mundial del Llibre, se celebra des de 1995 en més de cent de països de tot el món. Des de la Biblioteca Municipal us proposem interessants alternatives per a gaudir de la lectura, a través de multitud d’iniciatives i accions digitals amb la finalitat de proporcionar recursos, eines i informació perquè els ciutadans i ciutadanes pugueu continuar consumint cultura durant el confinament. Moltes plataformes, editorials i autors, estan oferint els seus productes en obert de manera gratuïta, almenys mentre duren aquests dies de confinament. Aprofitarem l’ocasió. Literatura infantil, juvenil i per a públic adult.

  • Canal Lector Web de recomanacions de llibres infantils i juvenils editats en espanyol. També recopila recursos i informació interessant en l’àmbit del llibre i la lectura.
  • Bosc de Fantasies Plataforma i portal educatiu que inclou continguts per a xiquets, com a contes, poemes o recursos didàctics, amb l’objectiu de fomentar la lectura entre els xicotets lectors i les seues famílies.
  • Leoteca Xarxa social de lectura en espanyol per a xiquets i famílies on els xicotets poden compartir les seues experiències lectores amb els seus amics, companys i professors. A més, es pot consultar el que ha llegit un company, fer suggeriments, comentar i votar els llibres i realitzar noves cerques per a continuar llegint segons els gustos i expectatives de cadascun.
  • Vesprades de conte, de Grupo SM Mitjançant la iniciativa Vesprades de Conte podrem estar cara a cara amb els autors preferits dels xiquets a través d’Instagram. Contestaran a totes les nostres preguntes i, junts, passarem una estona agradable per a suportar millor la quarantena.Diàriament proposen dues cites amb la literatura que no ens podem perdre: – Per a xiquets, totes les vesprades a les 18.30 hores, trobades amb l’autor en l’Instagram de @literaturaSM. – Per a joves, totes les vesprades a les 20.30 hores, trobades amb l’autor en l’Instagram de @ThereIsBookB. A més, el Grupo SM els porta als xiquets una sorpresa. Roberto Santiago publicarà cada dia un nou capítol dels Futbolísimos 17: El misteri de les botes màgiques. De dilluns a divendres, a les 18.00 podrem trobar en la web dels Futbolísimos un vídeo amb un nou capítol llegit per l’autor.
  • Megustaleer.com Lectures en directe per a xiquets joves i adults; entrevistes amb autors en directe. Diverses editorials ofereixen el seu “Kit de lectura setmanal” en format audiollibre gratuït (amb material per a adults i per a públic infantil).
  • ICDL (Biblioteca Digital Internacional per a xiquets) Llibres gratis per a xiquets de tot el món. És una gran biblioteca online que ofereix la possibilitat de llegir llibres de totes les cultures i en els principals idiomes.
  • Biblioteca de Literatura Infantil i Juvenil És un espai de referència per a conté un catàleg virtual d’autors espanyols i hispanoamericans d’obres infantils i juvenils, revistes, contes, biblioteques d’autor, fonoteca d’obres clàssiques, tallers, enllaços institucionals… dirigit al món de l’educació, edició, formació i investigació. El que més destaca, és el material en àudio perquè puga ser gaudit pels xiquets amb alguna discapacitat visual i fins i tot narrats pels mateixos autors, i molts contes estan adaptats al llenguatge de signes.
  • Contes per a dormir Contes infantils gratis sobre temes variats i en múltiples formats: contes il·lustrats, videocuentos i audiocuentos.
  • https://infolibros.org/que-son-los-cuentos-para-ninos/ Lloc web amb 50 contes infantils per al seu delit i aprenentatge. Tots els textos triats estan en format PDF per a facilitar la seua descàrrega i lectura.
  • https://weeblebooks.com/es/libros-infantiles-gratuitos Web on es poden veure contes en pantalla o descarregar. Aquestes ordenats per edats que es troba en el menú superior.
  • Projecte Gutenberg Part amb l’objectiu de crear una biblioteca virtual universal gratuïta de més de 60.000 llibres electrònics gratuïts.
  • Elejandría És un portal per a descarregar llibres gratis amb llicències obertes o que estan de domini públic.

Revistes

  • Revista Babar Revista online de literatura infantil i juvenil: ressenyes de llibres, notícies, articles, entrevistes, premis i concursos, enllaços, etc.
  • Pigall Revista publicada des de l’Associació Espanyola d’Amics del Llibre Infantil i Juvenil que recull referències sobre literatura infantil i juvenil.

Editorials

  • Kalandraka L’editorial Kalandraka, a través del seu canal de televisió en internet, ha llançat la iniciativa CuentosContados, compartint una sèrie de vídeos amb els seus autors.

Canales multimèdia

  • Clan Durant tot aquest mes, Clan anima al seu públic a acostar-se als llibres amb la campanya ‘Llegir és divertit’. Un missatge que es reforça aquesta setmana amb vídeos de foment de la lectura dirigits als més xicotets i protagonitzats pels Lunnis, Lucrecia i Cristina Hermoso de Mendoza (‘L’estació blava dels xiquets’, de Radi 5). El canal infantil i juvenil d’RTVE també publicarà passatemps descargables que ajuden al fet que els xiquets es familiaritzen amb la literatura. Els ‘Clanners’ i els ‘Momonsters’ animant als xiquets a descobrir els secrets que amaguen els llibres. Comptaran amb Peppa Pig i els seus recortables per a fabricar marcapáginas o abecedaris i els seus consells per a llegir amb els més xicotets.
  • Àlbum Formada per 23 editorials independents, també ha decidit oferir material audiovisual en el seu canal de Youtube, amb l’objectiu de portar a les llars l’àlbum il·lustrat. Tots els dies a les 11 (podeu seguir l’etiqueta #AlbumALas11), els xiquets i xiquetes podran gaudir de la labor de narradors professionals donant veu a àlbums.
  • Cases Lectores Inclou el desenvolupament d’activitats a casa del Lector que afavoreixen el primer contacte dels xiquets amb la lectura, la interacció en una xarxa social online, el préstec de motxilles amb lots de llibres, la utilització de tauletes en les activitats i a casa, l’oferta de tallers virtuals per a pares i mares i una labor de seguiment i avaluació de l’experiència.
  • Fundació CNSE A través dels seus programes de promoció de la lectura entre les persones sordes, incidint especialment en la infància sorda: – “Signes que Compten, Contes que Signan”: L’objectiu de la web és fomentar i promoure l’interés per la literatura entre la infància sorda. – Anem a Signar un Conte!. És una guia que contribueix a fomentar la lectura dins de famílies amb membres sords. http://www.fundacioncnse.org/fomento_lectura.html http://www.fundacioncnse.org/educa/
  • Titellaires de Binèfar P llaura que pugueu veure en família, la companyia Titellaires de Binèfar (@lostitiriterosdebinefar) regala tots els matins un conte als xiquets i xiquetes que es queden a casa de manera gratuïta, una funció diàriament en la seua pàgina de Facebook (en directe a les 10 h). Tots els espectacles estan disponibles després de la funció en la seua pàgina web.
  • Contacontes de LiliCuentacuentos Cada dia a les 17:00h, un nou conte per a diferents edats amb activitats relacionades. Llestos per a divertir-vos?