RECONOCIMIENTO A LA MEMORIA DEL PINTOR CARLOS SOSA (1914 – 1972)

Colaboran Burjassot Antic y el grupo Historiadores de Burjassot

GRATUÏT
|
Niño de la burbuja de Carlos Sosa

Descripció

Carlos Armando Sosa González, pintor, va nàixer a Caracas (Veneçuela) el 13 de novembre de 1914. Des de jove va destacar per les seues aptituds en el dibuix i la pintura, qualitats que va voler potenciar traslladant-se a Espanya per a estudiar Belles arts. Després del seu pas per Madrid i Barcelona, va acabar completant els seus estudis a València, on va arribar a impartir docència. Prompte es forjaria una brillant trajectòria professional com a pintor.

Va destacar en l’elaboració de retrats, dels quals va realitzar centenars, en la seua major part per encàrrec de particulars, igual que per un brillant maneig de l’oli, el pastís i el llapis. Durant la seua carrera professional, va rebre nombrosos encàrrecs per a ornamentar esglésies, casinos o un altre tipus d’entitats i va participar en molts certàmens artístics.

A la fi dels anys 50 del segle passat, va tornar al seu país d’origen per raons personals, on romandria 9 anys abans de la seua volta definitiva a Espanya. És en aqueix moment quan va decidir fixar la seua residència permanent a Burjassot, on va adquirir una casa construïda en 1900, que havia ocupat el Col·legi Crist Rey, fundat per l’orde Missioneres de Crist Rey en 1926, també coneguda com La casa dels Arcs. La bella casa, que estava situada en l’espai que hui ocupa el Col·legi La nostra Senyora dels Desemparats, va ser remodelada per a acollir el seu taller de pintura i la llar on viuria molts anys feliços, al costat del seu fill per adopció José Serra i la seua esposa Vicenta Cristóbal, fins a la seua defunció en 1972. La gran majoria dels quadres que es mostren en aquesta exposició van ser pintats allí i van adornar les parets d’aquesta casa amb vista a la séquia de Montcada i regada de llum pels seus amplis finestrals.

Les restes de Carlos Sosa reposen en el Cementeri Municipal de Burjassot, com així ho va voler ell. Abans de morir va ordenar que tota la seua obra pictòrica fóra donada a l’Ajuntament de València. I va deixar pintat un magnífic tríptic amb tres arcàngels perquè presidira la seua làpida, obra que, gràcies al seu tractament, ha aconseguit sobreviure perfectament a les inclemències de la seua exposició a l’aire lliure. Recentment, en el projecte de visita guiada pel cementeri de Burjassot, en la qual es fa un xicotet homenatge als difunts més cèlebres del nostre poble, incloem a aquest prestigiós pintor,  Carlos Armando Sosa González.

GRATUÏT