Descripció
En el segle XIX hi ha un notable sorgiment del conte folklòric en les lletres espanyoles i alguns escriptors prenen de la tradició popular contes que recreen literàriament. En el cas de Blasco Ibáñez, ell mateix va confessar que havia pres i recreat de la tradició popular dos contes pertanyents al seu Contes Valencians (1896), “L’aposta del esparrelló” i “En la porta del cel”, als quals, segons Maxime Chevalier, caldria afegir, a més de Sancha, “Els quatre fills d’Eva” (El préstec de la difunta, 1921).
El cas és que en la meitat del capítol I de la novel·la Cañas y barro, Blasco Ibáñez va introduir el conte conegut com “Sancha”, desenvolupat en un paratge de l’Albufera, precisament denominat des de molt antic com “Plà de Na Sanxa”(El pla de donya Sancha). Pel que en l’activitat d’avui la dedicarem a la lectura en veu alta d’aquest conte.
La tècnic responsable de l’activitat, animarà als participants al fet que se sent en la nostra famosa catifa de les històries (catifa blava). Cada xiquet (amb nocions de lectura) agafarà un nombre a l’atzar per a saber en quina ordre llegiran. El tècnic tindrà el número 1 pel que començarà la lectura en veu alta llegint el conte, després el participant que tinga el numere 2 serà qui continue amb la lectura i així successivament. Acabat el conte, la tècnic obrirà un debat on podrà observar la compressió lectora.
En la part artística es recorrerà a la tijera i cola. El tècnic repartirà unes plantilles que consistirà en el muntatge d’una barraca, una casa típica valenciana. La mateixa Barraca que va estar exposada en l’entrevista a Blasco Ibáñez, en la primera activitat.
Per als més xicotets tindrem dibuixos relacionat amb el conte.
Objectius didàctics:
- Fomentar la lectura.
- Conèixer un dels contes de V. Blasco Ibáñez , Sancha.
- Afavorir la interacció entre usuaris per mitjà de la tècnica de la lectura en veu alta.
- Desenvolupament de la comprensió lectora i oral.
- Fomentar el desenvolupament artístic.
- Desenvolupar l’agilitat motriu.