Exposició Martingalas

Luis Pascual Ferrer

Gratuït
|

Descripció

L’escultura s’obri pas, amb força, a Burjassot, gràcies a la nova exposició artística que arribarà, a partir del 20 de gener, a la Casa de Cultura. Aqueix dia, l’artista Luis Pascual Ferrer (Terol, 1976) presentarà les seues “Martingalas”, aqueixos somnis o idees que l’autor porta en ment, els quals pretén presentar als visitants en forma de magnífiques escultures. La inauguració de la mostra tindrà lloc a les 19h i es podrà contemplar, en els horaris habituals de la Casa de Cultura, fins al 7 de febrer.

Segons el mateix autor, la seua obra com a escultor s’ha centrat, particularment, a salvaguardar i protegir el patrimoni cultural d’una zona de Terol de la qual procedeix ell i tota la seua família (la localitat de Fuentes Calientes i voltants turolenses). Un patrimoni que, desgraciadament, s’està perdent, ja siga per la progressiva despoblació que pateix la zona des de fa dècades o per la desaparició de les persones més majors que encara l’habiten. Així, totes les escultures que s’exposen en la mostra de Luis Pascual tenen darrere una història o una paraula relacionada amb els costums, les tradicions i les formes de vida d’una cultura que, en l’actualitat, es troba pròxima a la desaparició.

Establit a València des que va estudiar Belles Arts i on actualment treballa, des de 2002, en un reconegut taller faller, la voluntat de l’art de Luis ha sigut, des de sempre, representar el tema del món rural, la vida de les persones als pobles, els seus treballs i la seua relació amb el mitjà. A més, els títols de cada peça estan escrits en el lèxic particular dels pobles turolenses com pot ser, per exemple, dallero, *raque, ventisca, rebozo, etc… Pretén així l’artista homenatjar també la “fabla” autòctona i evitar que es perden aquestes paraules.

Els materials utilitzats per a crear les escultures són diversos: fusta, ferro, polièster, marbre, però amb el que més a gust se sent a l’artista és treballant amb l’alabastre, un material molt noble i amb unes grans qualitats per a l’escultura, segons el mateix autor.

Amb aquesta exposició, Luis Pascual Ferrer pretén reflectir moments d’una vida passada i quasi en perill d’extinció, retindre’ls en la memòria col·lectiva i mostrar-los a generacions esdevenidores, perquè no obliden d’on venen i per a sàpien que són el que són per tot el que els seus avis i pares van fer per ells.

Gratuït