Astrobiologia: vida sobre les roques, per José Jordán Soria

Xerrada de divulgació científica

Gratuït

Descripció

L’astrobiologia, composta per tres arrels gregues (astre=estrela, bios=vida i logos=estudi), és una disciplina científica recent que tracta d’entendre l’origen i evolució de la vida, la influència del context còsmic al seu desenvolupament i si pot existir en altres llocs de l’univers.

És una ciència multidisciplinària; per això engloba camps tradicionals tan diversos com són l’astrofísica, la geologia, la química o la biologia. Dins del camp de la biologia, és important l’estudi d’ambients extrems que ens permeten entendre els límits fisicoquímics de la vida en la Terra, l’evolució i adaptació.

Un d’aquests ambients tan extraordinaris que podem trobar en el planeta és Riu Negre. Situat a Huelva (Andalusia), és un ambient natural àcid extrem amb una gran diversitat de microorganismes. Particularment, durant la meua tesi doctoral, he estudiat els microorganismes presents en la superfície de roques en el marge del riu i la seua associació geoquímica, revelant-se similar als revestiments de roca estudiats en ambients desèrtics.

Gratuït